Vue aérienne d'une épaveVue aérienne d'une épave
©Adrien Cartier - Drone Littoral
Wrakken op het strandStille getuigen van 1940

Scheepswrakken op het strand

Het doel van Operatie Dynamo was de evacuatie van de geallieerde troepen die bij Duinkerke volledig omsingeld waren door de Duitse legers. In slechts negen dagen tijd zijn meer dan 338.000 soldaten ontsnapt uit de “Hel van Duinkerke” aan boord van een duizendtal schepen.

Tijdens Operatie Dynamo zijn er meer dan 200 schepen tot zinken gebracht. Een belangrijke symbolische rol speelden de Dunkirk Little Ships, vissersboten, jachten en andere bootjes die door de Royal Navy gevorderd waren. Vaak hebben de burgerbemanningen meegewerkt met het oppikken van de soldaten, en ze hebben daarbij een zware prijs moeten betalen. Van de ongeveer 600 Little Ships zijn er bijna 140 verloren gegaan.

Als de amplitude van de getijden groot genoeg is, dat zijn er verschillende wrakken te zien op het strand van Zuydcoote. Het meest in het oog springt het wrak van de Crested Eagle. Op 29 mei 1940 werd het schip geraakt door een Duitse bom. De motor werkte niet meer en de kapitein besloot het schip aan de grond te laten lopen bij Zuydcoote. Van de ongeveer 600 soldaten aan boord sneuvelden er 300 in de vlammen aan boord of door het vijandelijke mitrailleurvuur.

  

Hier vind je de getijdetabellen: http://maree.info/3

Sluiten