Escapade découverte
©CUD

Oorlogsherinneringen

Slag om Duinkerke en Operatie Dynamo

De Slag om Duinkerke

Van “mirakel” tot de “Spirit of Dunkirk”

In mei en juni 1940 was Duinkerke het toneel van een keerpunt in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In negen dagen tijd werd de evacuatie van meer dan 338.000 geallieerde soldaten naar Engeland bewerkstelligd.

Na de oorlogsverklaring van Groot-Brittannië aan Duitsland in september 1939, verandert de situatie plotseling als Duitsland een aanval op Nederland, België en Luxemburg veroorzaakt op 10 mei 1940. In een paar dagen tijd verstoort het Duitse leger de bondgenoten in het noorden van Frankrijk. Uit angst dat de Engelse troepen gevangen genomen zouden worden en ze aldus de strijd zouden verliezen, besluit Groot-Brittannië tot de evacuatie van zijn overzeese troepen via Duinkerke. “Operation Dynamo” zoals ze genoemd wordt door de Britten, wordt geleid onder de orders van admiraal Ramsay.

Alles wat kan drijven in Zuid-Engeland wordt gemobiliseerd: oorlogsbodems, handelsschepen, kotters, zeilboten enzovoort. Honderden “little ships”, die zich nog nooit minder dan een paar mijl van de kust hebben gewaagd, nemen deel aan dit avontuur. Onder voortdurende luchtaanvallen, kunnen bijna 340.000 geallieerden, waaronder 120.000 Franse en enkele duizenden Belgische soldaten worden geëvacueerd vanuit Duinkerke. 40.000 soldaten die Duinkerke niet op tijd hebben kunnen verlaten worden krijgsgevangene gemaakt. Het zijn juist deze soldaten die de Duitse opmars hebben vertraagd en zo hebben bijgedragen aan het succes van de operatie.

Deze glorieuze episode van de Tweede Wereldoorlog inspireerde vroege filmmakers en schrijvers. In 1949, Robert Merle publiceerde “Weekend à Dunkerque” die de Prix Goncourt kreeg. Henri Verneuil verfilmde het boek (Weekend à Zuydcoote, 1965). En natuurlijk in juli 2017, de miljoenenproductie “Dunkirk” van Hollywoodregisseur Christopher Nolan.

Kom naar Duinkerke en treed in de voetsporen van de soldaten van 1940, maar ook van acteurs zoals Harry Styles, Tom Hardy en Fionn Whitehead!


Sluiten