Port de plaisance - Duchesse AnnePort de plaisance - Duchesse Anne
©Port de plaisance - Duchesse Anne|Office de Tourisme

Maritieme traditie

Duinkerke, de trotse derde haven van Frankrijk.

In de middeleeuwen was Duinkerke vooral een vissershaven. Het goederentransport kwam vanaf de veertiende eeuw op gang. In de eeuwen die volgden kreeg Duinkerke een geduchte reputatie als kapersnest. Het lied “Al die willen te kap’ren varen, moeten mannen met baarden zijn”, vindt zijn oorsprong in Duinkerke.

In 1662 heeft Lodewijk XIV de stad van de Engelsen gekocht; ons stukje Vlaanderen is sindsdien Frans. In de tweede helft van de 19e eeuw, ten tijde van de Industriële Revolutie, groeide Duinkerke uit tot de derde grootste haven van Frankrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de haven vrijwel volledig vernield. Na een periode van herstel volgde de uitbreiding van het havengebied, die nog steeds in volle gang is.

De haven is nu een van de levensaders van deze bijzondere streek en een plaats waar herinneringen aan een rijk maritiem verledenopborrelen.

Havenmuseum

1 museum, 3 schepen, 1 vuurtoren

Langs het Bassin du Commerce op de historische kaai van de citadel is het Museum van de Haven gevestigd in een tabaksloods uit de negentiende eeuw. 1600 m² over de zee en haven, de havenarbeiders, de scheepsbouw, het leven op de kaaien. Je maakt er kennis met de harde werkers die Duinkerke lieten uitgroeien tot derde haven van Frankrijk. Op de verdieping zijn talloze maquettes samengebracht.

Museumschepen
De driemaster Duchesse Anne en het lichtschip de Sandettie staan op de monumentenlijst. Breng zeker ook een bezoek aan het binnenschip, de Guilde.

Havenmuseum
9 quai de la Citadelle
59140 Dunkerque Frankrijk
+33 (0)3 28 63 33 39
www.museeportuaire.com

Scheepswerf Tourville

De vereniging Tourville bouwt een replica op ware grootte van een oorlogsbodem uit de XVIIe eeuw. De ambachtslui werken geduldig en minutieus aan een eersterangsschip uit de tijd van Lodewijk XIV.
Je bent erbij als het gebeurt : de smid aan het werk, de oude werktuigen, de geur van het eikenhout. In het ambachtendorp dat rond de werf is gebouwd is ook een visrokerij à l’ancienne.
De Taverne Jean Bart serveert typische streekgerechten.

Route de Calais
59820 Gravelines
+33 (0)3 28 21 22 40
https://espacetourville.com/nl/

 

Sluiten