Dunes DunkerqueDunes Dunkerque
©Dunes Dunkerque|Ville de Dunkerque

De mooiste wandelingen

Aan de kust van Frans Vlaanderen kun je heerlijk wandelen. Wat dacht je van een wandeling langs de highlights van Duinkerke? Of ga de toekomstige Grand Site de France verkennen, honderden hectare natuurgebied vlak over de grens.

N°1

Een verrassende stadswandeling
1 km (45 minuten)

Duinkerke

Een wandeling langs de highlights van het stadscentrum. Het stadhuis in Vlaamse Renaissancestijl, de Sint Elooiskerk en het belfort, het standbeeld van Jan Baert, de oude havendokken, de historische schepen, en de “Leugenaer”!

Bekijk de wandeling (in het Frans)

N°2

De Dune du Perroquet
5 km

Bray-Dunes

Een natuurwandeling die het hele jaar door de moeite waard is. Reken ongeveer 1u40 voor deze wandeling in het grensoverschrijdende duingebied van la Dune du Perroquet.

Download de route (in het Frans)

N°3

De Fossiele Duinen
8 km

Ghyvelde

Een wandeling door een uniek duingebied dat zich meer dan 5000 jaar geleden gevormd heeft. Het natuurgebied aan de Franse kant van de grens loopt over in de Cabourduinen aan de belgische kant.

Volg het wandelpad engeniet van de rust in een uniek natuurlijk landschap

Download de route

N°4

De Dune Dewulf
6 km

Leffrinckoucke

Ontdek de talrijke facetten van het duinlandschap. Dit gebied van 83 hectare is een erkend natuurreservaat sinds 1974 en staat bekend om zijn rijke flora.

De wanderoute is het hele jaar toegankelijk, en geeft een beeld van de verschillende duinsoorten, van de embryonnaire duinen aan het strand tot de duinbossen verder landinwaarts

Download de route (in het Frans)

N°5

La Dune Marchand
8,5 km

Zuydcoote

Een wandeling over de paden van een ongerept natuurgebied. Dankzij het knooppuntensysteem kun je kiezen voor een ontspanende wandeling van een uur of voor de complete route van 8,5 kilometer, die van het strand van Zuydcoote naar het Duinbos leidt.

De wandeling begint bij het botanische pad naast de “Ferme Nord”. De gevel van de Ferme Nord draagt nog de sporen van de slag om Duinkerke in 1940. De schade werd voornamelijk veroorzaakt door granaatscherven. Het gebouw diende in het begin van de 20e eeuw als boerderij, die zorgde voor de voedselvoorziening van het sanatorium dat zich vlakbij het strand bevindt. Het sanatorium doet tegenwoordig vooral dienst als revalidatiecentrum.

Download de route (in het Frans)

N°6

De geschutspost
2,5 km

Leffrinckoucke

Deze wandeling leidt je langs de overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog. Bunkers van Franse en Duitse makelij, maar ook het Fort des Dunes, waar je het indrukwekkende “Muserial” kan ontdekken.

Download de route (in het Frans)

N°7

Van Vauban tot de IJslandvaarders
9 km

Gravelines

Duinkerke was vroeger een belangrijke vestingstad en een bedrijvige vissershaven. Vandaag de dag is het de enige vestingstad van Frankrijk die volledig door water is omringd. De karakteristieke stervorm van de militaire architectuur van Vauban in perfect bewaard gebleven. De wandeling leidt ook langs Petit-Fort-Philippe, vroeger een uitvalsbasis van de IJslandvaarders, tegenwoordig een badplaatsje dat gekenmerkt wordt door een bijzonder gemoedelijke sfeer.

Download de route (in het Frans)

N°8

Maritiem Fort
4 km

Gravelines

Een wandeling door het hart van een vestingstad aan zee. De stadsmuren van Gravelines stammen uit de tijd van Lodewijk XIV, die dit deel van Vlaanderen bij Frankrijk heeft ingelijfd. De militaire architectuur is perfect bewaard gebleven. Op de wandelingen kom je een groot aantal indrukwekkende historische gebouwen tegen.

Download het circuit (in het Frans)

N°9

Van moeraslandschap naar landbouw
3,7 km of 5 km

Bourbourg

Een aangename wandeling rond het dorpje Bourbourg (Broekburg). Dankzij de strategische ligging in Frans-Vlaanderen, heeft de landbouw zich sterk ontwikkeld in de eerste zestig jaar van de 20e eeuw. De informatieborden langs de wandelroute zijn in het Nederlands vertaald

Download de route (in het Frans)