Laac TrabantLaac Trabant
©Laac Trabant
Hedendaagse KunstLAAC, FRAC, Koor van Licht...

Hedendaagse Kunst

Met het Regionale Fonds voor Hedendaagse Kunst (FRAC), het LAAC (Museum voor Moderne Kunst) en het indrukwekkende “Koor van Licht” in de St Jan de Doperkerk in Bourbourg profileert de kust van Frans-Vlaanderen zich als een bestemming waar de artistieke expressie, en de eigentijdse kunst in het bijzonder, een prominente plaats inneemt.

FRAC Grand Large

Het Regionale Fonds voor Hedendaagse Kunst (FRAC) is gevestigd in een spectaculaire, transparante tweeling van de historische hangar van de scheepswerf (AP2). Het FRAC bezit een rijke collectie van meer dan 1500 werken, die een goede afspiegeling vormen van de hedendaagse kunst van de afgelopen dertig jaar. Het design neemt een belangrijke plaats in in de verzameling.

VOEL JE WELKOM BIJ ONS !
Elke zaterdag om 17 uur
Laat je betoveren door de tentoonstellingen van het FRAC en doe mee aan een gezellige en eenvoudige babbel met één van onze teamleden die sinds januari 2023 je taal leert.
Op inschrijving: groupes@fracgrandlarge-hdf.fr

503 Avenue des Bancs de Flandres, 59140 Dunkerque
+33 (0)3 28 65 84 20
www.fracnpdc.fr

 

 

LAAC en beeldentuin

De verrassende architectuur in witte keramiek van het LAAC steekt af tegen de groene omgeving van de beeldentuin. Het museum bezit een uitgebreide collectie van meer dan 1500 kunstwerken uit de periode 1940-1980. Belangrijke werken zijn het Circus van Karel Appel, Car Crash van Andy Warhol en Valise Expansion van César

De glooiende beeldentuin met een oppervlakte van vier hectare is aangelegd in 1980. Het is een totaalontwerp van landschapsarchitect Gilbert Samel, in samenwerking met kunstenaar Pierre Zvenigorodsky. Langs de kronkelige paadjes en rond de watervlaktes duiken achttien metalen, betonnen of stenen beeldhouwwerken op. Anchorage, een assemblage van ankers van Arman, staat er tegenover de blauwstenen Pleureuses van Eugène Dodeigne; Deux Arcs de 204° chacun in geverfd staal van Bernar Venet dient als tegenwicht voor de veelkleurige vis van Karel Appel.

302 Avenue des Bordées, 59140 Dunkerque
+33 (0)3 28 29 56 00
www.musees-dunkerque.eu/nl/

 

 

Het Koor van Licht

van Sir Anthony Caro

“Le Choeur de lumière” is een van de belangrijkste culturele projecten die de Franse overheid in de afgelopen 20 jaar gefinancierd heeft. Het is een indrukwekkend hedendaags werk dat bestaat uit 15 sculpturen die over de 450 m² van het gotische koor van de Johannes de Doperkerk van Bourbourg verspreid zijn. Dit meesterwerk is ontworpen door de Engelse kunstenaar Sir Anthony Caro, de grondlegger van de moderne beeldhouwkunst.

Inlichtingen:
CIAC 1 Rue Pasteur, 59630 Bourbourg
+33 (0)3 28 29 56 00
www.ciacbourbourg.fr

 

 

Museum voor tekeningen en gravures

Uniek in Frankrijk

Dit is het enige museum in Frankrijk dat volledig gewijd is aan deze kunst. Het museum voor Tekenkunst en Grafiek is ondergebracht in de historische gebouwen van het arsenaal van Gravelines (Salles de la Poudrière (1742), salle du Pilier (1680), corps de garde (1741) en kasemat du four à pain (1528)). Het museum beschikt over 21 000 werken, vooral gravures uit de periode van de vijftiende eeuw tot hedendaags werk.

Een aantal topstukken uit de collectie zijn het werk Apocalyps van Dürer, een gravure van Eugène Leroy en gravures van Picasso en Goya en nog meer hedendaags werk. Tijdens tijdelijke tentoonstellingen wordt geplukt uit deze collectie om zo de diversiteit van grafiekkunst te demonstreren. Hoe eeuwenoude kunst ook nog actueel kan zijn.

Château Arsenal, 59820 Gravelines
+33 (0)3 28 51 81 00
www.ville-gravelines.fr

Quartier Excentric

Een architecturale parel zit verborgen in de wijk Rosendael, vlakbij het centrum van Duinkerke : een kleurrijke en bijzondere residentiele wijk van Duinkerke. Het is het werk van François Reynaert die tijdens de zotte jaren tussen de twee wereldoorlogen zijn ding mocht doen. Het melancholische blauw en het bleke zalmroze bedekken de gevels van deze huizen die anders zijn dan alles wat je ooit gezien hebt (Art Decostijl).
Rue Martin Luther King 59240 Dunkerque
Sluiten