© ZOF59@free.fr
De Frans‑Vlaamse duinenEen toekomstige Grand Site

Grand Site Dunes de Flandre

Onze duinen liggen dertien kilometer lang langs de kustlijn, van de haven van Duinkerke tot aan de Belgische grens waar ze nog verder lopen tot de monding van de IJzer in Nieuwpoort. De zee, het zand, de duinen zijn hier baas over de 3300 hectaren van deze ‘Grand Site’ waarvan 924 hectaren is ingericht als beschermd natuurgebied (natura 2000).

Beschermd natuurgebied

Les Dunes de Flandre is een geheel van beschermd duingebied en natuurreservaten. De site is opengesteld voor het publiek. Je kunt er heerlijk wandelen; dankzij de knooppuntenwandelingen trek je je eigen plan, of je nu kiest voor de Dune Dewulf (Leffrinckoucke), de Dune du Perroquet (Bray-Dunes) of de Dune Marchand.

Wat is een Grand Site de France ?
Of ze nu aan de kust liggen of in de bergen, of het natuurgebied is of een door de mens vormgegeven site… achter de grote verscheidenheid schuilt dezelfde belofte: die van een ontmoeting met plaatsen die ons te boven gaan en die ons ontroeren.
Balancerend op de grens tussen de eeuwigheid van de elementen en de vergankelijkheid van het ogenblik, bezitten ze allemaal een uniek karakter.
De “Grands Sites” zijn spectaculair maar ook intiem; je bent er van harte welkom!

Wandelen

Voor wandelliefhebbers is er veel te genieten in onze streek! Zo heb je de beschermde natuurgebieden langs de kust (Dune du Perroquet, Dune marchand en Dune Dewulf), de natuurlijke polder van het natuurreservaat Platier d’Oye, ten westen van Gravelines, waar je verschillende soorten trekvogels kunt observeren. Ook le Bois des Forts, tussen Duinkerke en Bergues, is een paradijs voor wandelaars en fietsers. In dat park ligt trouwens ook de mooie golfclub van Duinkerke.

Laat je auto thuis

De Dunes de Flandre ontdek je te voet, met de fiets of met de bus. In onze streek is het busvervoer gratis voor iedereen. Vanaf station Adinkerke vertrekt een gratis bus naar Frans Vlaanderen. Meer info vind je op www.dkbus.com

 

Explorer les lieux de mémoire

Le temps de votre découverte, partez explorer les lieux de mémoire et d’histoire qui façonnent ce site.

La batterie de Zuydcoote et le Musérial du fort des Dunes à Leffrinckoucke, les épaves à Bray-Dunes ou les blockhaus de la plaine maritime vous laisseront indéniablement un souvenir mémorable. 

Vivre des sensations fortes

De la terre à la mer,ou même par les airs, les amateurs de sports et de sensations fortes trouveront de quoi assouvir leur soif de découverte et d’émotions : sports nautiques, cyclotourisme, équitation, parachutisme… le Grand Site des Dunes de Flandre est le terrain de jeux idéal pour la pratique des sports et loisirs de nature.