Instagram #leffrinckoucke
Instagram #leffrinckoucke
Muserial Fort des DunesNieuwe museografie

Muserial Fort des Dunes

Niet ver van het strand van Leffrinckoucke, in een goed geconserveerd natuurgebied, vind je het Fort des Dunes. Vanaf de weg zie je bijna niets, het enorme Fort is volledig overdekt door zand en duinen! Een nieuwe, interactieve museografie laat je kennis maken met de geschiedenis van het Fort en van de kust van Frans-Vlaanderen, van 1658 tot de Tweede Wereldoorlog.

Beleef de geschiedenis in het hartje van een natuurgebied

De geschiedenis komt tot leven…

Fort des Dunes – Leffrinckoucke

Met de gebouwen die onder het zand verborgen liggen is het Fort des Dunes een uitzonderlijk voorbeeld van de militaire architectuur van generaal Séré de Rivières. Het fort werd tegelijkertijd met de Batterij van Zuydcoote in 1878 gebouwd om Duinkerke en de haven voor aanvallen uit het oosten te beschermen.

Door de ontwikkeling van nieuwe wapens verloor het gebouw als snel zijn strategische rol. Het diende daarna als kazerne voor 450 soldaten.Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het Fort des Dunes een belangrijke rol tijdens de Operatie Dynamo waarbij tijdens de grootste inscheping aller tijden 338.000 geallieerde soldaten zijn geëvacueerd.

Tijdens heftige Duitse bombardementen sneuvelden in het fort een honderdtal soldaten, onder wie Generaal Janssen, het hoofd van de 12de gemotoriseerde infanteriedivisie. Ook vonden hier andere dramatische gebeurtenissen plaats zoals de executie van acht verzetsstrijders in 1944.

Na de oorlog had het fort verschillende functies en stond vele jaren leeg tot het in 1998 door de stad Leffrinckoucke werd opgekocht.Dit indrukwekkende voorbeeld van de 19de eeuwse militaire architectuur heeft voortaan een roeping als culturele erfgoedsite en als gedenkplaats van de tweede wereldoorlog.

Info en reserveringen

Musérial – Fort des Dunes
Rue du 2 juin 1940
59495 Leffrinckoucke
+33 (0)3 28 29 13 17


Open van 14 maart tot 3 november 2023, van dinsdag t/m zondag van 10u tot 18u
Het hele jaar open voor groepen – reserveren noodzakelijk


Tarieven  2023

Exposities
Volwassenen: € 6,00
van 7 t/m 18 jaar: € 3,00

Audiogids voor circuit langs de site en exposities
Volwassenen: € 7,00
van 7 t/m 18 jaar: € 3,50
Gratuit jusqu’à 7 ans

Groepen: Bezoek met gids
Volwassenen: € 8,00
Scholieren: € 6,00


Website

Sluiten