STEDEN EN HAVENS

EEN RIJKE MARITIEME TRADITIE

Als je zeebenen hebt en je graag langs de havendokken wandelt, als je van reizen houdt en graag de sfeer van de haven opsnuift, dan zou het wel eens kunnen zijn dat je een afstammeling van de Duinkerker kapers bent. Of misschien een achter-achterkleinkind van een kabeljauwvisser op IJsland?
Lodewijk XIV liet zijn sporen na in Duinkerke en aan de kust van Frans Vlaanderen. Hij heeft de plaatselijke kaper Jan Baert, die zijn carrière was begonnen onder Michiel de Ruyter, in de adelstand verheven. Jan Baert, of Jean Bart zoals hij tegenwoordig in Frankrijk heet, had de Hollandse vloot in 1694 een belangrijke nederlaag toegebracht.

Het trotse maritieme verleden van de streek vinden we terug bij de "Tourville"-werf in Gravelines, waar een 17e eeuws oorlogsschip op ware grootte wordt gebouwd. In Duinkerke zelf kun je een rondvaart maken door de dokken van de derde grootste haven van Frankrijk.
Het schoolschip Duchesse Anne is de enige driemaster in Frankrijk die voor het publiek is opengesteld. Op de kade, in een voormalig tabakpakhuis, is het havenmuseum gevestigd. Dit museum is echt niet te missen. Aan de hand van een bijzonder boeiende tentoonstelling krijg je inzicht in de ontwikkeling van de haven en de stad, van een onbetekenend dorpje tot het indrukwekkende havengebied van nu, dat zich uitstrekt over 17 kilometer kust.

In Duinkerke kun je de vuurtoren bezoeken. Na de beklimming van de 276 treden, ontdek je een adembenemend panorama. Ook de vuurtoren van Petit Fort Philippe kun je bezoeken. Hier moet je 115 treden beklimmen om van het uitzicht over de oevers van de Aa en het vogelreservaat te kunnen genieten.

Kom je mee aan boord ?

Havenrondvaart Duinkerke
Havenrondvaart Duinkerke

Rondvaart door de haven van Duinkerke, de derde grootste haven van Frankrijk, aan boord van “le Texel”

Meer weten
Scheepswerf Jean Bart
Scheepswerf Jean Bart

Hier wordt een replica op ware grootte van een 17e eeuws oorlogsschip gebouwd. Het schip is nog lang niet klaar, maar het geheel ziet er al bijzonder indrukwekkend uit.

Meer weten

Kijk naar het vervolg