Sporen van het verleden

De streek van Duinkerke heeft een bijzonder strategische ligging en heeft daarom door de eeuwen heen een grote aantrekkingskracht uitgeoefend. De beste illustratie daarvan is de Slag der Duinen op 14 juni 1658. Op die dag werden de Duinkerkenaars als Spanjaarden wakker, rond het middaguur waren ze Frans en 's avonds gingen ze als Engelsen naar bed!

De beruchte Duinkerker kapers hebben een belangrijke pagina van de boeiende geschiedenis van de streek geschreven. Ook de goed bewaard gebleven vestingwerken van Gravelines, die zijn ontworpen door Vauban, de meesterarchitect van Lodewijk XIV, getuigen van het strategische belang van dit stukje Vlaanderen.

De belforten, die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staan, symboliseren de macht van de steden. Sommige gebouwen zijn nog getekend door de oorlogen van de twintigste eeuw. De kogelinslagen zijn stille getuigen van een veelbewogen verleden. De vestingmuren, de scheepswrakken op het strand en de militaire begraafplaatsen maken maken van Duinkerke en de Frans-Vlaamse kust een openluchtmuseum.

In Duinkerke heeft zich in 1940 een gebeurtenis afgespeeld die een grote invloed heeft gehad op het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog: Operatie Dynamo, de evacuatie van 338.000 geallieerde soldaten uit de "Hel van Duinkerke", in slechts 9 dagen tijd.

Deel je ervaring

Ben je in onze streek geweest? Geef dan je mening !